







1) Service som mervärde
”Jag gillar att ha mina ögon på att allt fungerar smidigt, som appen för laddplatser eller husets inomhusklimat.”
Vad lägger du in i begreppet kontorsservice? En välkomnande restaurang, reception, gym eller cykelhotell i huset?
Kanske handlar det om personal och bemötande? Eller alltihop?
Som långsiktig fastighetsägare ser vi på Skanska Fastigheter allt viktigare på vad kontoret erbjuder mer än tak, väggar och skrivbord.
Vad gör att företag väljer ett visst hus och att dess medarbetare kommer in till kontoret och både trivs och gör ett bra jobb? En ny rapport visar att 33 procent tycker att en intern restaurang eller cafeteria gör kontoret mer attraktivt, 29 procent säger detsamma om reception och 26 procent värderar omklädningsrum med dusch.
I Fastighetsbarometern 2024 skattades Skanska Fastigheter, som totalt toppade kategorin medelstora bolag, högst i kategorierna ”information” och ”kontaktperson”.
Att det är människorna som gör arbetsplatsen är ingen myt. Som hyresgäst hos Skanska Fastigheter är förvaltningsteamet din värd. Jonas Karlsson, fastighetschef i Citygate, Göteborg berättar:
– Dialogen med hyresgästerna sker ofta spontant, som i kön i lunchrestaurangen eller över en kaffe. Jag gillar att ha mina ögon på att allt fungerar smidigt, som appen för laddplatser eller husets inomhusklimat, säger han och fortsätter:
– Det bästa med Citygate är den varma känslan i atriet. Att höra hyresgäster prata nöjt om husets utbud av service är också något som gör mig glad. Som handduksservicen. Det smidiga med att cykla till jobbet, duscha och sedan slänga handduken till tvätt, slippa släpa på den.






2) Det perfekta läget
“Rätt läge kan vara avgörande för att ta en stark position på marknaden.”
Det ska vara lätt att ta sig till och från kontoret, oavsett färdmedel, och området ska vara inspirerande.
Rätt läge kan också vara avgörande för att ta en stark position på marknaden, att få medarbetarna och befintliga eller potentiella kunder att vilja komma till ditt kontor. Det är lika avgörande för att rekrytera nya talanger.
Kontorshuset Oas Malmö som nyligen öppnat i Citadellsstaden är ett bra exempel på hur Skanska Fastigheter jobbar med attraktiva områden – och utvecklar dem. Huset ligger precis vid Malmö kanal, bara en kort promenad från centralstationen.
Sthlm New Creative Business Spaces i Hammarby Sjöstad är ett annat. Här har Skanska hittills utvecklat fem kontorsfastigheter. Tvärbanan landar precis utanför och under det senaste tillskottet Sthlm 02 Studion ligger en nybyggd tunnelbanestation. Om några år kommer trafiken att rulla här med uppgång i huset.
– Tunnelbanan är ju väldigt mycket Stockholm, det är ett modernistisk projekt som verkligen har skapat staden. Uppgången i huset har varit en stor inspiration i utformandet, säger Ylva K Rosvall, arkitekt på Varg som ritat Sthlm 02 Studion.






3) Flexibel lokal
“Vi kan skapa attraktiva kontor oavsett hur stor yta du vill ha.”
Organisationer förändras. Så enkelt är det. Det gäller att inte bygga in sig i ett hörn och att skapa möjligheter för framtiden. Hur kan vi då se till att planlösning, antal mötesrum och skrivbord samt lokalens storlek alltid håller för verksamheten?
– Vi har förberett så att vi kan skapa attraktiva kontor oavsett hur stor yta du vill ha. Att kunna anpassa byggnader efter behov både idag och om 20 år är också en viktig hållbarhetsaspekt, säger Anders Fex, projektledare för Oas Malmö på Skanska Fastigheter.
Faciliteter som gemensamma mötesrum att hyra eller låna är en lösning som Skanska Fastigheter arbetar med i flera hus. När du skriver på för en lokal hos Skanska Fastigheter görs också alltid en kartläggning av behov och önskemål.
Johanna Hallgren, projektledare för hyresgästanpassningar i Citygate, nämner tre nyckelfrågor: Vad är era behov idag? Hur ser organisationen och verksamheten ut? Och hur kommer den att se ut om ett par år?
– Ett av de vanligaste önskemålen är ”vi vill ha bra ljudisolering”. Men vad betyder det egentligen? Här kan jag med min erfarenhet ställa relevanta följdfrågor som gör att vi kan optimera isoleringen – för det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller miljömässigt att ha maximal ljudisolering i alla väggar, säger hon och fortsätter:
– Ett företag jag nyligen jobbade med har en tydlig expansionsplan. Nu har vi förberett både el och ventilation för att lokalen ska fungera den dagen personalstyrkan ökar.




4) Kreativ arbetsmiljö
“Kontorets främsta uppgift är att inspirera till möten mellan människor.”
Arbetsmiljön ska vara inspirerande och designad för positiva kollisioner som ökar kreativiteten. Just nu pågår ett unikt forskningsprojekt där svenskar går i bräschen för neuroarkitektur och -design. Carina Carlman, chef för strategisk forsknings- och affärsutveckling inom samhällsbyggnad på RISE (Research Institutes of Sweden), berättar:
– Genom att förstå hur hjärnan reagerar på byggd miljö kan vi anpassa våra livsmiljöer så att de stödjer hälsa, men vi kan också utforma dem utifrån vad vi vill uppnå, som till exempel läkning, kreativitet eller lugn.
För att må bra och kunna vara kreativa krävs en plats att mötas på. Enligt Nina Rapp, affärsområdeschef för Modern Work och Security på Microsoft Sverige, är kontorets främsta uppgift faktiskt att underlätta och inspirera till möten mellan människor.
– När vi inte möts sjunker kreativiteten och välmåendet. Därför behöver vi hitta en bra balans och skapa närhet mellan kollegor när de inte träffas fysiskt, samt skapa mervärden när vi är på kontoret, säger hon.
Det gäller alltså att skapa en inbjudande miljö där människor trivs och vill vara. Några som lyckats bra med just detta är Uniper som nyligen flyttade in i Hyllie Terrass i Malmö.
– Närvaron på kontoret har ökat med 15 till 20 procent sedan vi gjorde flytten, vilket var ett av våra mål. Dessutom har vi fått mycket positiv feedback på att vi har skapat en mysig miljö för våra 180 medarbetare, säger Beata Ottosson, Facility Manager på Uniper.






5) Kontoret som hälsofrämjare
“När kontoret bidrar till välmående medarbetare, ökar produktiviteten.”
Tillgång till gym, cykelhotell, handduksservice, terrasser, grönområden och inbjudande trapphus är några av många saker som är hälsofrämjande under arbetsdagen. Skanska Fastigheter arbetar också aktivt med hälsocertifiering av sina hus.
– Som samhällsbyggare är det väldigt viktigt för oss på Skanska att skapa platser där människor mår bra. WELL-certifieringen är dessutom något som stämmer väl med våra redan högt ställda krav på byggnader, säger Sofia Ekerlund, uthyrnings- och marknadschef på Skanska Fastigheter Malmö.
När kontoret erbjuder en hälsosam miljö och bidrar till välmående medarbetare, ökar företagets produktivitet. Rent praktiskt handlar det om allt från faciliteter till att rita kontorshus med generöst ljusinsläpp och smart placerade trappor.
– Skanska är hälsoinfluencers – nyfikna och öppensinnade. Vi kände direkt att platsen var full av kraft och energi, säger Justyna Sommenvik, grundare av Holy Pilates som nyligen flyttade in i Aqua Malmö.
– Vi vill uppmuntra fysisk aktivitet så i samband med flytten köpte vi gymkort till alla våra anställda. Ett stort plus är att det utöver gym också finns restaurang och ett café i byggnaden. Det gör det trevligt att komma till kontoret och det är smidigt att kunna få fika eller lunch levererad direkt till kontoret när vi har möten, berättar Charlotta Andersson, CFO på SystemWeaver i Citygate.






6) Hållbarhet
“Vi underlättar för den dagen en hyresgäst vill certifiera sin verksamhet.”
Ett aktivt hållbarhetsarbete är inte bara värdefullt för miljö och klimat, det är också en förutsättning för att rekrytera eftertraktad kompetens och nya kunder. Naturligtvis måste kontorshuset matcha företagets ambitioner.
– I dag är hur ett företag arbetar med att minska sina koldioxidutsläpp ofta de första bilderna som visas i deras presentationer. Det är väldigt viktigt för potentiella medarbetare, särskilt den yngre generationen, att kunna känna sig stolta över var de arbetar, säger Eldin Ljutovac, vd för rekryterings- och bemanningsföretaget OnePartnerGroup Väst AB.
Cirkulärt byggande och hållbarhet genomsyrar alla Skanska Fastigheters utvecklingsprojekt, bland annat genom miljöcertifieringen LEED. I slutet av 2024 utsågs Oas Malmö till årets LEED-projekt på Sweden Green Building Awards. Hyllie Terrass är ett batteri som delar med sig av energi till sina grannar. Och i projektet Snäckan 8 i centrala Stockholm smälts 1000 fönsterglas ner för att bli till nya rutor. Listan kan göras lång. Och även i interiören i de enskilda lokalerna märks de högt ställda ambitionerna:
– Materialen vi bygger in i husen, exempelvis mattor och målarfärg, är noga kontrollerade så att de uppfyller de miljöcertifieringar vi arbetar med. Det här underlättar den dagen en hyresgäst vill certifiera sin verksamhet – grunden finns redan där, säger Johanna Hallgren i Citygate.
Helena Fremle, marknadschef på Riksbyggen som flyttade in Hyllie Terrass 2024, berättar:
– Huset utformat med ett tydligt hållbarhetsfokus vilket linjerar väldigt bra med våra egna värderingar. Vår verksamhet genomsyras av hållbarhet – såväl social som klimatmässig och ekonomisk. Det blev en bra match och det är värdefullt även för varumärket.
Foto: Publicerad: 2025-03-14






Populära artiklar